Головна » 2016 » Січень » 26
Переглядів: 916 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Переглядів: 937 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

. Іноваційна модель розвитку економіки, її стратегії та складові.

Незважаючи на оголошений вектор євроінтеграції і спроби посісти достойне місце у спільноті високорозвинених економік світу, Україна, на жаль, поки що не може пишатися технічним, технологічним і структурним рівнями своєї національної економіки. Тож інтеграція нашої держави в світову ринкову систему прискореними темпами і без вирінювання технічних, технологічних і структурних розбіжностей може спровокувати численні негативні й незворотні наслідки, серед яких, наприклад, – надвисокий ризик України увійти до економічної групи країн так званого периферійного складу.

З огляду на такі ризики і глобальні виклики в державній економічній політиці невідкладного й першочергового значення набуває утвердження моделі інноваційного соціально-економічного розвитку України. В принципі існує три найтиповіші моделі відтворювального економічного процесу:

- (І) ресурсна мод ... Читати далі »

Переглядів: 1610 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

  1. Розпорядження патентними правилами.


         Умови передачі патентних прав: 

1.Визначається термін, територія, коло і сфера переданих прав, розмір і порядок виплати винагороди, гарантії автора: встановлення одноразової винагороди, встановлення поточних відрахувань. 
         2. Умови ліцензійного договору не повинно порушувати норма законодавства про конкуренцію та обмеження монопольної діяльності. 
    ... Читати далі »

Переглядів: 739 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

  1. Суть спеціалізованих баз данних патентної інформації.

Суть патентно-інформаційного забезпечення полягає у здійсненні сукупності заходів, кінцевим результатом яких є створення сприятливих умов надійного та швидкого отримання споживачами (фізичними та юридичними особами) інформації щодо об’єктів права інтелектуальної власності (далі – ОПІВ), зокрема відомостей стосовно набуття ними правової охорони, а також характеру та обсягу прав заявників і володільців охоронних документів. Упорядковані за певними ознаками (структуровані) відомості, що створюються в ході виконання функцій, покладених чинним законодавством на Державний департамент інтелектуальної власності (далі – Держдепартамент) та заклади, що входять до державної системи правової охорони інтелектуальної власності, складають патентно-інформаційні ресурси України.

Міжнародна практика свідчить про те, що кожне патентне відомство, надаючи доступ ... Читати далі »

Переглядів: 1064 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

  1. Термін дії охоронних документів на об’єкти промислової власності.

   За чинним законодавством України про інтелектуальну власність патент можна визначити як охоронний документ, який засвідчує особисті немайнові і майнові права патентовласника на об'єкт інтелектуальної власності. Патент — це техніко-юридичний документ, який засвідчує визнання заявленої пропозиції об'єктом інтелектуальної власності, авторство на цей об'єкт, пріоритет і право власності на зазначений об'єкт.
   Міжнародно-правова практика знає багато різновидів патентів на об'єкти промислової власності. Чинне законодавство України про інтелектуальну власність також передбачає кілька різновидів патентів. Зокрема, Закон України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” розрізняє такі види патентів:
           - патент на винахід &mdas ... Читати далі »

Переглядів: 1623 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

  1. Особливості авторського права на інтернет – твори.

Проблема захисту авторського права в Інтернеті виникла ще й тому, що попри всі міжнародні конвенції та внутрішні законодавства держав, глобальна мережа має екстериторіальний характер, тобто доступ до неї з будь-якої країни світу не залежить від виконання урядом цієї країни правил міжнародних договорів.

Цікавим фактом є те, що друкований твір, який було вперше опубліковано у країні, яка не має з Україною двосторонньої угоди про охорону авторських прав, в Україні охоронятися не буде. Але якщо це не твір, розміщений в Інтернеті! Навіть якщо твір було розміщено в Інтернеті у такій країні, і навіть якщо в цій країні така дія не вважається опублікуванням, він все одно в ту ж мить став доступним в Україні через Інтернет, а значить опублікованим, а також одним з тих творів, що “знаходяться в об’єктивній формі на території України” і, відповідно, ... Читати далі »

Переглядів: 1464 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

  1. Інфраструктура України для забезпечення реалізації норм законодавства щодо захисту права інтелектуальної власності.

Захист права інтелектуальної власності — це сукупність заходів, спрямованих на встановлення та визнання прав інтелектуальної власності у разі їх порушення, оспорення чи невизнання. Захист права інтелектуальної власності може бути здійснено в кримінально-правовому, адміністративно-правовому та цивільно-правовому порядку.

Зокрема, відповідно до ст. 176 КК України, до кримінальної відповідальності притягаються особи, винні в такому порушенні авторського права і суміжних прав, як незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, а так само незаконне відтворення, розповсюдження виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації, або інше умисне порушення авт ... Читати далі »

Переглядів: 736 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

2 Правила та послідовність складання заявки на видачу патенту України на винахід

Склад заявки:

 заява про видачу патенту (З прим);

 опис винаходу, що розкриває його з повнотою, достатньою для здійснювання (3 прим),

 кресленики та інші ілюстративні матеріали, якщо вони погрібні для розуміння суті винаходу (3 прим),

 формула винаходу, яка висвітлює його суть і повністю базується на описі (3 прим);

 реферат (3 прим ),

 документ, що підтверджує сплату збору або що звільняє від нього (частково або повністю) (1 прим );

 інші документи (якщо треба, зазначені в заяві) (1 прим).

Заявку подають українською мовою, але якщо іншою, то треба переслати переклад у двомісячний строк з дати подання.

Заяву про видачу патенту подають лише українською мовою за встановленою формою (рис. 7.1, 7.2). У заяві зазначають прохання про видачу патенту, подають всі ... Читати далі »

Переглядів: 1098 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

ТЕМА 7 ОФОРМЛЯННЯ ЗАЯВКИ НА ВИНАХІД

 Теоретичні відомості.

 Правила та послідовність складання заявки на видачу патенту України.

 Оформляння міжнародної заявки на винахід.

1 Теоретичні відомості

Для того, щоб зафіксувати одержані ідеї вдосконалювання об’єктів техніки, вони повинні бути оформлені і зареєстровані державою відповідно до чинного в Україні закону “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі”.

Перш ніж подавати матеріали для реєстрації винаходу потрібно чітко уявляти, що визнають винаходом, а що раціоналізаторською пропозицією. Винаходу надається правова охорона у вигляді патенту, якщо він відповідає трьом вимогам: має бути новіш, мати винахідницький рівень і бути промислово придатним.

Винахід вважають новим, якщо він не є частиною рівня техніки, який визначається за всіма джерелами інформації, загальнодос ... Читати далі »

Переглядів: 678 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Тема 6. АЛГОРИТМ РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ВИНАХІДНИЦЬКОГО ЗАВДАННЯ (АРВЗ)

 Загальні відомості про АРВЗ.

 Стратегія розв’язування винахідницького завдання за

допомогою АРВЗ.

 Суть АРВЗ.

 Застосовування АРВЗ-77.

1 Загальні відомості про АРВЗ

Алгоритм розв’язування винахідницького завдання

(АРВЗ) як метод шукання творчих розв’язків розробив у XX сто­річчі радянський винахідник і письменник-фантаст Генріх Саулович Альтшуллер [12]. Метод має багато модифікацій залежно від року їх появи (АРВЗ-59, 61, 65, 68, 71, 77, 84) і слугує основним робочим інструментом теорії розв’язування вина­хідницького завдання (ТРВЗ).

Під алгоритмом розуміють комплекс послідовно виконува­них дій (кроків, етапів), спрямованих на розв’язання винахідниць­кого завдання (поняття «алгоритм» використовуют ... Читати далі »

Переглядів: 890 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Тема 6. АЛГОРИТМ РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ВИНАХІДНИЦЬКОГО ЗАВДАННЯ (АРВЗ)

 Загальні відомості про АРВЗ.

 Стратегія розв’язування винахідницького завдання за

допомогою АРВЗ.

 Суть АРВЗ.

 Застосовування АРВЗ-77.

1 Загальні відомості про АРВЗ

Алгоритм розв’язування винахідницького завдання

(АРВЗ) як метод шукання творчих розв’язків розробив у XX сто­річчі радянський винахідник і письменник-фантаст Генріх Саулович Альтшуллер [12]. Метод має багато модифікацій залежно від року їх появи (АРВЗ-59, 61, 65, 68, 71, 77, 84) і слугує основним робочим інструментом теорії розв’язування вина­хідницького завдання (ТРВЗ).

Під алгоритмом розуміють комплекс послідовно виконува­них дій (кроків, етапів), спрямованих на розв’язання винахідниць­кого завдання (поняття «алгоритм» використовуют ... Читати далі »

Переглядів: 1935 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

 Принцип використовування пневмо- й гідроконструкцій

Замість твердих частин об'єкта використовують газоподібні й рідкі: надувні й гідронаповнювані, повітряну подушку, гідростатичні, гідрореактивні.

Приклади

 Застосовування повітряних подушок в транспортних засобах для заводського транспортування, зокрема в комплексах Мовіт.

 Контейнер для транспортування крихких виробів містить всередині надувну оболонку, що притискає вироби і не дає їм розбиватися під час перевезення (а. с. 445611).

 Принцип використовування гнучких оболонок і тонких плівок

 Замість звичайних конструкцій використати гнучкі оболонки і тонкі плівки.

 Ізолювати об'єкт від зовнішнього середовища за допомогою гнучких оболонок і тонких плівок.

Приклад

Сушіння виробів у формах-опорах, покритих тонкими струмопровідними полімерними ... Читати далі »

Переглядів: 1753 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Тема 3. ІНСТРУМЕНТАРІЙ ТЕОРІЇ РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ВИНАХІДНИЦЬКОГО ЗАВДАННЯ (ТРВЗ)

З Суперечності та усування їх.

 Теоретична основа ТРВЗ

 Суперечності у винахідницькій ситуації

 Заходи усування суперечностей

V   У

З Суперечності та усування їх

Теоретична основа ТРВЗ

Вивчення мільйонів винаходів, що їх описи містить патентний фонд, показує що життєздатними виявляються тільки винаходи, які змінюють початкову систему в напрямку, визначеному законами розвивання ТС. Знання закономірностей дає змогу стрімко звузити ділянку шукання, замінити вгадування науковим підходом.

Потребу цілеспрямованого  шукання розв’язків     високого

рівня обгрунтував дослідник        Г. С. Альтшуллер        у ... Читати далі »

Переглядів: 2794 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

ТЕМА 5. РЕПОЛЬНЕ АНАЛІЗУВАННЯ

 Реполь - мінімальна технічна система.

 Основні правила репольного аналізування.

 Добудовування реполя.

 Розвивання ефективності реполів.

 Руйнування реполів.

 Будування «вимірювального» реполя.

 Типові моделі винахідницьких завдань та їх репольні перетворювання.

        

1 Реполь - мінімальна технічна система

Один із найфективніших методів пізнавання навколишньої дійсності - моделювання, тобто замінювання реального об’єкта його моделлю - ідеалізованою системою, що ... Читати далі »

Переглядів: 1470 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

кількох полів на одну й ту саму речовину. Репольні перетворювання показують, що потрібно додати в проектовану систему, щоб вона запрацювала: речовину, поле або те й те. Але вони не конкретизують, які саме речовини й поля треба додавати. ТРВЗ рекомендує в таких випадках починати перебирати з полів, бо їх набагато менше, ніж речовин. А для того, щоб не діяти наосліп, перебираючи поля, можна скористатися певним порядком, що його зашифровано в абревіатурі ГМАТХЕМ []. Абревіатуру створено з перших літер назв найуживаніших полів:

Г - гравітаційне поле (гравітаційні сили);

М - механічне поле (взаємодія). Його прояви надзвичайно різноманітні: прості механічні зусилля в різних напрямках, тиск (підвищування чи скидання), інерційні, відцентрові сили, вібрація, удари тощо.

А - акустичне поле. Воно продовжує перелік дій механіч­ного поля: коливання звукові, ультразвукові та інфразвукові, стоячі хвилі, резонансні коливання тощо;

Т - теплове поле (нагріван ... Читати далі »

Переглядів: 930 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Тема 4. СИСТЕМА ТА ЗАКОНИ її РОЗВИВАННЯ

1 Суть системного підходу під час творчого розв'язування завдання

Зростання складності інженерних завдань, що містять, окрім технічних проблем, екологічні, економічні, соціальні й політичні, потребує застосовувати методи, згрунтовані не на інтуїції та випадковості, а неухильно враховують закономірності розви­вання технічних об’єктів.

Досліджуючи, як розвивається техніка, й проектуючи технічні об’єкти, дедалі ширше використовують системний підхід.

Суть системного підходу полягає в тому, що будь-який технічний об’єкт розглядають як систему взаємопов’язаних складників, які створюють одне ціле, і враховують взаємні зв’язки між окремими складниками та між складниками й системою.

Поділ системи на складники дає підстави розглядати її якнайменше на трьох рівнях; підсистема, система, надсистема [6-8]

Наприклад, для верстата-автомата, як ТС (рис. 4.1) автоматична ... Читати далі »

Переглядів: 699 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

2 Характеристика та ознаки технічної системи

Технічна система (ТС) - сукупність взаємопов'язаних складників технічного об’єкта, об’єднані виконувати конкретні корисні функції, яка має властивості, що не зводяться до властивостей окремих складників.

Технічна система має чотири головні (фундаментальні) ознаки:

 Система, що її створено з певною метою, виконує корисні функції (функційність).

Функція - це здатність ТС виявляти свою властивість (якість, користь), щоб задоволяти потребу й цілеспрямованість за відповідних умов, перетворювати предмет праці (виріб) у потрібну форму або величину. Кожна ТС може виконувати кілька функцій, що з них тільки одна є робоча. Система існує заради цієї функції, інші функції - допоміжні, супутні, що полегшують виконування головної. Щоб визначити функцію, потрібно відповісти на запитання, що робить ця ТС? (для наявних ТС), або, що повинна робити ТС? (для синтезованих ТС). ... Читати далі »

Переглядів: 3625 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Розділ З

МЕТОДИ ТВОРЧОСТІ

Усі методи шукання нових творчих розв’язків можна поді­лити на ірраціональні 11 та раціональні2>.

В ірраціональних методах спираються найбільше на активі­зування творчих здібностей © винахідника, його інтуїцію, фантазію, здатність до аналогій. Ці методи дають змогу збільшити хаотичність перебирання варіантів під час шукання розв'язків методом спроб і помилок (див. рис. 2.3).

Це .метод контрольних запитань, асоціаційні методи, моз­кове штурмування, синектика тощо.

  1.  Ірраціональні методи активізування творчості
  1.  Метод контрольних запитань

Суть МКЗ - використовувати під час творчого розв 'язу­вання завдання список контрольних (навідничих © спеціально підготованих) запитань.

Список контрольних запитань - це ... Читати далі »

Переглядів: 6382 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Розділ 1

ЗАСАДИ ТЕОРІЇ РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ВИНАХІДНИЦЬКОГО ЗАВДАННЯ (ТРВЗ)

  1. Основні постулати га структура ТРВЗ

ТРВЗ - теорія, що її розробив радянський науковець Генріх Саулович Альтшуллер, глибоко вивчивши фонд винаходів. Починаючи від 1946 р. він упродовж багатьох років переглянув близько 400 тисяч винаходів і проаналізував 40 тисяч найсильніших розв’язків. Першу книжку з ТРВЗ було опубліковано в 1956 р. [1]. Ця теорія одержала всесвітнє визнання.

Мета ТРВЗ [2]:     спираючись на об’єктивні закони,

закономірності та тенденції розвивання технічних систем, дати правила організовувати мислення за багатоекранною схемою під час розв’язування винахідницького завдання.

Основні постулати ТРВЗ:

  1.  Винахідницькій творчості можна навчитися
  2.  Техніка розвивається відповідно до об’єктивних законів.
  3. ... Читати далі »
Переглядів: 1131 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Вступ

Обробний центр з ЧПУ являє собою багатофункціональний верстатний комплекс з програмною системою управління. Обробний центр оснащений рухомим робочим столом (одним або декількома) і системою автозміни інструменту. Центр здатний обробляти заготовки з різних матеріалів. Верстатний комплекс має дуже широкі технологічні можливості, завдяки поворотному столу, великому набору інструментів і значного діапазону змін частот обертання шпинделя і швидкостей подач.

Вартість обробних центрів із ЧПК досить висока, що, однак, компенсується виробничими можливостями обладнання. Обробні центри дозволяють випускати вироби з високим темпом - за рахунок скорочення тимчасових витрат на перенесення заготовок між верстатами, пристосованими для різних технологічних етапів. Тим не менше, використання такого обладнання виправдано насамперед там, де потрібна комплексна обробка з можливістю поєднувати різні техпроцеси і отримувати «на виході» гото ... Читати далі »

Переглядів: 633 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Чотирибічні повздовжньо – фрезувальні верстати призначені для поздовжнього фрезерування заготівок із чотирьох боків за заданими розмірами поперечного перерізу. На цих верстатах встановлюють чотири й більше шпинделів, на яких можна закріплювати ножові головки, фрези або пилки. Залежно від профілю різальної частини інструменту деталі можна виготовляти плоскі або профільні.

Повздовжнє фрезерування здійснюють на чотирибічних поздовжньо – фрезерних паркетних верстатах моделей ПАРК – 7, ПАРК – 9 (рис.1.2). На (рис. 1.1) показана кінематична схема верстата ПАРК – 7.

 

 

Рисунок 1.1 – Кінематична схема в ... Читати далі »

Переглядів: 2475 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

  1. Вибір різального інструменту

                     

В якості різального інструменту для верстату ПАРК – 7 вибираємо збірні фрези. Збірні фрези як найкраще підходять для  фрезування плоских і профільних поверхонь виробів з деревини і деревних матеріалів. Вибираємо фрези типу 3 – із кріпленням на двох цангах через проміжкові упорні кільця. У верстаті встановлені дві фрези горизонтальна та вертикальна з наступними параметрами наведено в  табл 2.1.

Фрези виготовляються за ГОСТ 14956 – 79. Матеріал корпуса фрези – конструкторська сталь 40Х (ГОСТ 4543 – 74) ножі виготовляються конструкторська сталь 40Х, 35ХГСА (ГОСТ 4543 – 71).

Збірні фрези (рис. 2.1) складаються з корпусу 1 , змінних різальних елементів 2 , пристроїв їх регулювання 3 та за ... Читати далі »

Переглядів: 565 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

4 ОХОРОНА ПРАЦІ

 

Метою дипломного проекту є модернізація механізму подачі верстата ПАРК – 7, а метою даного розділу диплому являється вивчення й вирішення проблем, пов'язаних із забезпеченням здорових і безпечних умов, у яких відбувається праця робітника. Дослідження й виявлення можливих причин виробничих нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, вибухів, пожеж, і розробка заходів і вимог, спрямованих на усунення цих причин, дозволяють створити безпечні й сприятливі умови для праці людини. Комфортні й безпечні умови праці − один з основних факторів, який впливає на продуктивність і безпеку праці, здоров'я працівників.

Були визначені наступні цілі даного розділу дипломного проекту.:

  • нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці;
  • навчання персоналу безпечним методам роботи;
  • контроль безпеки виконання робіт;
  • контроль за дотриманням оптимальних ре ... Читати далі »
Переглядів: 1390 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

 

Круглопильні верстати є основним видом устаткування, призначеного для розкрою деревини на деревообробних підприємствах.

Круглопильні верстати для поперечного розкрою деревини

Для поперечного розкрою дощок застосовуються круглопильні верстати з підйомом пилки або паралельним її переміщенням. У першому випадку пила розташована під столом верстата і при розпилюванні піднімається вгору на матеріал. У другому випадку пила розташована під столом верстата і переміщується паралельно йому, насуваючись на дошку з кромки.

 

Рис. 1. Педальний верстат: 1 - станина, 2 - електродвигун, 3 - провідний шків, 4 - ведений шків, 5 - хитна рама, 6 - пільний вал, 7 - педаль для підйому пільного диска

Педальний верстат з нижнім розташуванням пилки (рис. 1) приводиться в дію електродвигуном через ремінну передачу. Пільний вал верстата встановлений на хитної рамі. Пилу насувають на матеріал знизу натисненням ноги на педаль. Педальні верстати зручні ... Читати далі »

Переглядів: 3484 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Круглопилочні верстати 
Круглопилочні верстати застосовують для розкрою пиломатеріалів, заготовок, плиткових матеріалів (фанери, деревоволокнистих, деревостружкових плит. Залежно від технологічного призначення круглопилочні верстати розділяють на верстати для:
•  поперечного розкрою матеріали; 
•  подовжнього розкрою матеріалу; 
•  змішаного розкрою матеріалу.

 

Багатопильний верстат своїми руками

 

Будь виробнича робота, яка пов'язана з таким досить примхливим матеріалом, як деревина натуральна, - справа аж ніяк не проста і досить відповідальна. Не мудро, що найменше невірний рух або недбале ставлення до робочого процесу може привести до плачевного результату. Тому рекомендується грунтовно вивчити характер оброблюваної заготовки і правильно вибрати багатопильний стрічковий верстат по дереву. А можна і самому зібрати такий апарат, якщо знаєте толк в виробах своїми рукам ... Читати далі »

Переглядів: 1320 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Застосування форматно-розкрійних верстатів для розкроювання плитних матеріалів у розмір уже давно стало традиційним для меблевих виробництв. Залежно від особливостей технологічного процесу на різних підприємствах обладнання цього типу використовують для різноманітних операцій. У цій публікації ми розповімо про деякі функції форматно-розкрійних верстатів, які покликані полегшити роботу оператора, підвищити продуктивність та якість розкроювання, покращити безпеку.
Часто в процесі виготовлення меблевих виробів виникає необхідність розкровання заготовок під певним кутом відносно крайки. Здавалося б, що тут немає нічого складного, адже майже усі сучасні форматно-розкрійні верстати обладнані функцією повертання встановленої на каретці упорної лінійки на певний кут відносно лінії розкроювання. Але виявляється, що для виготовлення заготовки необхідних розмірів та конфігурації одного встановлення упорної лінійки під кутом до лінії розпилювання недостатньо – ще потрібно встановити ... Читати далі »

Переглядів: 717 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Для поздовжнього розпилювання колод на бруси, шпали і дошки застосовують одно - і багатопильні верстати з подачею кареткою або конвеєрно-ланцюговим механізмом. Переваги круглопилкових верстатів у цьому випадку перед лісопильними рамами і ленточнопильными верстатами полягають у простоті конструкції, високої продуктивності і простоту експлуатації. Але на них виходить пропив більшої ширини (6... 10 мм), що знижує об'ємний вихід пиломатеріалів, особливо при розпилюванні тонких колод. Ширина пропилу на лісопильних рамах становить 3...4 мм, на стрічкопилкових верстатах до 3 мм. Крім того, точність розпилювання на цих верстатах невисока.

Схема однопильного верстата. Колода з накопичувального пристрої укладається на механізовану візок 8, що переміщується по рейковому шляху 3. На рамі візка встановлені поперечні напрямні 7, на яких змонтовані стійки 6 із захватами для кріплення распиливаемого матеріалу. Спільне синхронне переміщення стійок на розмір відпилюваного дошки здійснюєть ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Двухпильный обрезной станок Ц2Д-5А (рис. 97, а) предназначен для двусторонней продольной параллельной обрезки кромок у необрезных досок, чтобы получить чистообрезной пиломатериал с прямоугольным сечением. Станок комплектуется впередистаночным столом и рейкоотделителем; он устанавливается в основной поток лесопильного цеха. Выпускаются станки только с левым управлением, однако на лесопильных заводах их можно переналаживать и на правое управление. Станки с правым управлением могут быть поставлены по особому заказу.
Ширина выпиливаемой доски определяет расстояние между пилами. Коренная пила (обычно правая) неподвижная, а левая может перемещаться вместе с площадкой по шлицам пильного вала 2 гидроцилиндром. Управление гидроцилиндром — четырехходовым золотником 4. Перемещение передвижной пилы ступенчатое с шагом 10 мм (1/2 дюйма для экспортных пиломатериалов). Управление станком дистанционное с пульта управления 6. Расстояние между пилами задается станочником путем установки р ... Читати далі »

Переглядів: 2908 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

 

На даному етапі розвитку економіки більшість підприємств залежать від раціонального використання основних фондів держави. Основні фонди держави є однією із найважливіших складових будь-якого виробничого процесу, адже від їх величини залежать об’єм виробництва, потужність, а від обсягу використання обладнання і випуск готової продукції. На даний момент є актуальним забезпечення ефективного використання основних фондів. Вихід з ситуації, яка склалася вимагає пошуку нових варіантів господарювання, нових підходів, експериментів. Але складність виникає в тому, що більшість підприємств володіють старими основними фондами і не мають коштів на їх модернізацію. Актуальність цієї проблеми полягає також в тому, що продукція, яка збувалась централізовано тапер не може знайти свого покупця через не конкурентоспроможність, а також дуже високу ціну в порівнянні з іноземними аналогами виробництва.

Крім того підвищення використання основних фондів, зумовлене тим, що вели ... Читати далі »

Переглядів: 626 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Верстат ЦА-2 для поздовжнього розкрою

Призначення верстата

Призначений для високопродуктивної поздовжнього розпилювання обрізних і не обрізних дощок товщиною до 80 мм на бруски необхідної ширини.

На верстаті можна розпилювати і горбилі з перепадом їх товщини (в межах одного обапола) до 30 мм. При цьому горбилі подаються у верстат плоскою поверхнею вниз.

Розташування пильного валу щодо оброблюваних заготовок нижнє. Подача заготовок проводиться чотирма вулицями: двома нижніми і двома верхніми. Нижні вальці базують заготовки, верхні - здійснюють їх притиск до нижніх вальців. Всі вальці - приводні, що забезпечує стабільну подачу заготовок.

СХЕМА робочих органів верстата

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

 Просвіт верстата (ширина вхідного вікна), мм 500

 Розміри оброблюваних заготовок: довжина, м 0,5-6

 ширина, мм 20-400

 товщина, мм 10-80

 Кількість встановлюваних пив, шт 1-5

& ... Читати далі »

Переглядів: 1238 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Багатопильні верстати. Багатопил

До головних переваг багатопила відносяться економічність енергоспоживання, висока продуктивність і точність розпила, яка забезпечується жорсткою конструкцією верстата. Багатопильні верстати мають також високий ступінь автоматизації, надійні в роботі і прості в обслуговуванні.

Багатопильний верстат рамного типу

Цей вид многопильного верстата з високою точністю редназначен для розпилювання бруса на дошки (ламелі). Принцип роботи цих многопилов схожий з роботою невеликий пилорами: пили, натягнуті пільной рамки, движущеюся розпилюють заготовку. Зворотно-поступальний рух пільной рами здійснюється кривошипно-шатунним механізмом.
Дискові багатопильні верстати
Ці багатопильні верстати призначені для високопродуктивної розпилювання бруса на обрізні пиломатеріали. Вони мають більшу, ніж рамні многопилы, продуктивність, високу точність і якість одержуваного пиломатеріалу. Різальним інструментом є дискові пилк
		
		... 
		
			Читати далі »
		
Переглядів: 706 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

5.Економічна частина

 

У економічному розділі дипломного проекту розраховуються та аналізуються техніко-економічні показники проекту, визначається його економічна ефективність.

Вихідними даними для розробки економічного розділу дипломного проекту є матеріали підприємства, зібрані під час проходження переддипломної практики, а також показники та нормативи, встановленні у результаті розробки інших частин проекту.

Техніко економічні показники багатопилкового верстата Ц5Д-8 приймаються за останній звітний 2014 рік.

Показники та норми, встановлені в результаті розробки попередніх частин проекту, оформляються у вихідну таблицю. Подальші розрахунки для зручності представляються у табличній формі.

Основні техніко-економічні показники проекту формуються на основі результатів, виконаних у таблицях економічного розділу дипломного проекту. Оформлені у підсумкову таблицю, виносяться у якості ... Читати далі »

Переглядів: 975 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

6 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях

 

 

Метою дипломного проекту є модернізація механізму налаштування криглопилкового верстата Ц5Д-8, а метою даного розділу диплому являється вивчення й вирішення проблем, пов'язаних із забезпеченням здорових і безпечних умов, у яких відбувається праця робітника. Дослідження й виявлення можливих причин виробничих нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, вибухів, пожеж, і розробка заходів і вимог, спрямованих на усунення цих причин, дозволяють створити безпечні й сприятливі умови для праці людини. Комфортні й безпечні умови праці − один з основних факторів, який впливає на продуктивність і безпеку праці, здоров'я працівників.

 

 

         6.1 Технічні рішення щодо експлуатації об'єкта

 

... Читати далі »

Переглядів: 1924 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)