Головна » 2010 » Грудень » 21 » 21 Неокласична філософія ХХ ст..
20:56
21 Неокласична філософія ХХ ст..

Західна філософія ХХ ст.

 

Дві світові війни, революція в Росії, розпад колоніальної системи і, як наслідок, утворення великої кількості самостійних держав у Азії, Африці і Латинській Америці, науково-технічна революція, що розгорнулася в середині століття - такі основні події, що визначили хід історичного розвитку в ХХ ст. і які істотно вплинули на суспільно-політичну й філософську думку, її проблематику, характер і зміст

Зарубіжна філософія XX ст. характеризується різноманітністю шкіл, течії і напрямів, які відбили в собі різноманітний спектр інтересів і поглядів різних спеціальних груп суспільства, їх сподівань і устремлінь, оптимістичних надій і песимістичних розчарувань.

Незважаючи на розмаїття і різноманітність філософських шкіл Заходу, можна вирізнити три напрями їхнього розвитку: сцієнтистський, антропологічний і релігійно-філософський.

Характерною особливістю сцієнтистських напрямів є те, що вони розглядають філософські проблеми науки і зорієнтовані передусім на науково-технічну інтелігенцію. Сцієнтизм (лат. Scieentia - знання, наука) виник як реакція на бурхливий процес розвитку наукових знань в кінці ХІХ - початку ХХ ст. і спроба її філософського осмислення. Серед таких течій слід відзначити позитивізм, емпіріокритицизм, неопозитивізм, У другій половині ХХ ст. виникає постпозитивізм, що ставив перед собою завдання перебороти обмеженість логічного позитивізму.

Антропологічні напрями об’єктом дослідження обрали людину і аспекти, пов’язані з її життєдіяльністю. Вони зорієнтовані в основному на художню інтелігенцію.

Серед антропологічних напрямів найвідомішим є екзистенціалізм ат. existentia існування). Екзистенціалізм виник після першої світової війни. Ідеї екзистенціалізму розвивали М. Хайдеггер, К. Ясперс (Німеччина), Г. Марсель,

Ж. П. Сартр, А.Камю (Франція), Екзистенціалісти в центр свого вчення поставили проблеми, пов’язані з буттям людини, аналіз суперечностей, викликаних фактом відчуження особистості. Серед проблем, поставлених екзистенціалістами - проблема смислу життя, існування, смерті, проблема взаємовідносин людини й суспільства.

Релігійно-філософські напрями в сучасній філософії Заходу зорієнтовані на віруючих. Найбільш відомими є такі течії, як персоналізм і неотомізм.


Переглядів: 3007 | Додав: RepGYRY | Рейтинг: 2.0/3
Всього коментарів: 0
avatar