Головна » 2010 » Грудень » 21 » 36. Матерія як філософська категорія.
20:46
36. Матерія як філософська категорія.

Матерія.

Поняття „матерія” має конкретніший зміст і охоплює собою вужчий клас об’єктів у порівнянні з категорією „буття”.

         Уявлення про матерію, її будову, основні властивості історично змінювалися. Першу концепцію матерії можна назвати субстратною. . Виникла вона ще в античні часи. Багато її ідей без суттєвих змін проіснували до кінця ХІХ ст.. Згідно з цією концепцією матерія ототожнювалася з нестворюваними, незнищуваними природними першоелементами (субстратом) , тобто водою, землею, повітрям, вогнем, атомами і т.д. Реальними властивостями матерії вважались просторові параметри і вага.

         Наприкінці ХІХ ст.. природознавство відкриває нові явища, і це завдає відчутного удару по традиційних уявленнях про матерію  і матеріальне (передусім як про речовину). Фундаментальні відкриття (відкриття електрона, рентгенівських променів, виникнення теорії відносності) вимагали відмовитися від традиційних уявлень про матерію та її властивості (зокрема неподільність і непроникність атомів, незмінність маси тіл і т.д.) і стимулювали потребу у філософській переоцінці поглядів на природу матеріального.

         Сучасний матеріалізм розглядає матерію як безкінечно різноманітну єдність матеріального світу, що існує лише в багатоманітності конкретних об’єктів, через них, а не поруч з ними. Матерія – це філософська категорія для позначення об’єктивної реальності, яка відображається органами відчуття людини, але існує незалежно від них.

         Це визначення виходить з нескінченого різноманіття структурних особливостей і властивостей матерії. У ньому матерія не ототожнюється з уже пізнаними і загальними її станами – речовиною, полем, енергією, їхніми властивостями і залишається відкритою для нового знання про неї. Вона невичерпна у структурному плані, її неможливо зводити до одного певного стану, одного структурного рівня чи основних властивостей.

Матерії у чистому вигляді, у формі якоїсь „праматерії” не існує. У світі існують лише конкретні матеріальні утворення. У категорії „матерія” ця безліч утворень об’єктивної реальності зведена до однієї спільної властивості – існувати незалежно від людських чуттів і відображатись у людській свідомості. Філософське поняття матерії відображає не якусь певну частину чи форму обєктивної реальності, а світ у цілому в будь-яких його проявах. Тому неможна ототожнювати матерію з будь-яким речовинним субстратом.

Категорія матерії має вагоме методологічне і світоглядне значення. Світоглядна  роль цієї категорії полягає у тому, що вона охоплює не лише ті об’єкти, які вже пізнанні наукою, а й ті, які будуть відкриті у майбутньому. І хоча ті потенційні обєкти можливо будуть мати принципово нові властивості, все ж вони будуть матеріальні, оскільки існуватимуть реально, поза людськими відчуттями. Методологічна  функція поняття матерія виявляється у тому, що воно застерігає проти пошуків першоматерії як останньої і незмінної суті об’єктивного світу. Матерія безкінечна  у своїх просторово-часових і якісних вимірах (кожне явище є лише формою матерії, а не якимсь останнім субстратом світу).

 


Переглядів: 4846 | Додав: RepGYRY | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar