Головна » Архів матеріалів

кількох полів на одну й ту саму речовину. Репольні перетворювання показують, що потрібно додати в проектовану систему, щоб вона запрацювала: речовину, поле або те й те. Але вони не конкретизують, які саме речовини й поля треба додавати. ТРВЗ рекомендує в таких випадках починати перебирати з полів, бо їх набагато менше, ніж речовин. А для того, щоб не діяти наосліп, перебираючи поля, можна скористатися певним порядком, що його зашифровано в абревіатурі ГМАТХЕМ []. Абревіатуру створено з перших літер назв найуживаніших полів:

Г - гравітаційне поле (гравітаційні сили);

М - механічне поле (взаємодія). Його прояви надзвичайно різноманітні: прості механічні зусилля в різних напрямках, тиск (підвищування чи скидання), інерційні, відцентрові сили, вібрація, удари тощо.

А - акустичне поле. Воно продовжує перелік дій механіч­ного поля: коливання звукові, ультразвукові та інфразвукові, стоячі хвилі, резонансні коливання тощо;

Т - теплове поле (нагріван ... Читати далі »

Переглядів: 936 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Тема 4. СИСТЕМА ТА ЗАКОНИ її РОЗВИВАННЯ

1 Суть системного підходу під час творчого розв'язування завдання

Зростання складності інженерних завдань, що містять, окрім технічних проблем, екологічні, економічні, соціальні й політичні, потребує застосовувати методи, згрунтовані не на інтуїції та випадковості, а неухильно враховують закономірності розви­вання технічних об’єктів.

Досліджуючи, як розвивається техніка, й проектуючи технічні об’єкти, дедалі ширше використовують системний підхід.

Суть системного підходу полягає в тому, що будь-який технічний об’єкт розглядають як систему взаємопов’язаних складників, які створюють одне ціле, і враховують взаємні зв’язки між окремими складниками та між складниками й системою.

Поділ системи на складники дає підстави розглядати її якнайменше на трьох рівнях; підсистема, система, надсистема [6-8]

Наприклад, для верстата-автомата, як ТС (рис. 4.1) автоматична ... Читати далі »

Переглядів: 704 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

2 Характеристика та ознаки технічної системи

Технічна система (ТС) - сукупність взаємопов'язаних складників технічного об’єкта, об’єднані виконувати конкретні корисні функції, яка має властивості, що не зводяться до властивостей окремих складників.

Технічна система має чотири головні (фундаментальні) ознаки:

 Система, що її створено з певною метою, виконує корисні функції (функційність).

Функція - це здатність ТС виявляти свою властивість (якість, користь), щоб задоволяти потребу й цілеспрямованість за відповідних умов, перетворювати предмет праці (виріб) у потрібну форму або величину. Кожна ТС може виконувати кілька функцій, що з них тільки одна є робоча. Система існує заради цієї функції, інші функції - допоміжні, супутні, що полегшують виконування головної. Щоб визначити функцію, потрібно відповісти на запитання, що робить ця ТС? (для наявних ТС), або, що повинна робити ТС? (для синтезованих ТС). ... Читати далі »

Переглядів: 3652 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Розділ З

МЕТОДИ ТВОРЧОСТІ

Усі методи шукання нових творчих розв’язків можна поді­лити на ірраціональні 11 та раціональні2>.

В ірраціональних методах спираються найбільше на активі­зування творчих здібностей © винахідника, його інтуїцію, фантазію, здатність до аналогій. Ці методи дають змогу збільшити хаотичність перебирання варіантів під час шукання розв'язків методом спроб і помилок (див. рис. 2.3).

Це .метод контрольних запитань, асоціаційні методи, моз­кове штурмування, синектика тощо.

  1.  Ірраціональні методи активізування творчості
  1.  Метод контрольних запитань

Суть МКЗ - використовувати під час творчого розв 'язу­вання завдання список контрольних (навідничих © спеціально підготованих) запитань.

Список контрольних запитань - це ... Читати далі »

Переглядів: 6446 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Розділ 1

ЗАСАДИ ТЕОРІЇ РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ВИНАХІДНИЦЬКОГО ЗАВДАННЯ (ТРВЗ)

  1. Основні постулати га структура ТРВЗ

ТРВЗ - теорія, що її розробив радянський науковець Генріх Саулович Альтшуллер, глибоко вивчивши фонд винаходів. Починаючи від 1946 р. він упродовж багатьох років переглянув близько 400 тисяч винаходів і проаналізував 40 тисяч найсильніших розв’язків. Першу книжку з ТРВЗ було опубліковано в 1956 р. [1]. Ця теорія одержала всесвітнє визнання.

Мета ТРВЗ [2]:     спираючись на об’єктивні закони,

закономірності та тенденції розвивання технічних систем, дати правила організовувати мислення за багатоекранною схемою під час розв’язування винахідницького завдання.

Основні постулати ТРВЗ:

  1.  Винахідницькій творчості можна навчитися
  2.  Техніка розвивається відповідно до об’єктивних законів.
  3. ... Читати далі »
Переглядів: 1144 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Вступ

Обробний центр з ЧПУ являє собою багатофункціональний верстатний комплекс з програмною системою управління. Обробний центр оснащений рухомим робочим столом (одним або декількома) і системою автозміни інструменту. Центр здатний обробляти заготовки з різних матеріалів. Верстатний комплекс має дуже широкі технологічні можливості, завдяки поворотному столу, великому набору інструментів і значного діапазону змін частот обертання шпинделя і швидкостей подач.

Вартість обробних центрів із ЧПК досить висока, що, однак, компенсується виробничими можливостями обладнання. Обробні центри дозволяють випускати вироби з високим темпом - за рахунок скорочення тимчасових витрат на перенесення заготовок між верстатами, пристосованими для різних технологічних етапів. Тим не менше, використання такого обладнання виправдано насамперед там, де потрібна комплексна обробка з можливістю поєднувати різні техпроцеси і отримувати «на виході» гото ... Читати далі »

Переглядів: 638 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

Чотирибічні повздовжньо – фрезувальні верстати призначені для поздовжнього фрезерування заготівок із чотирьох боків за заданими розмірами поперечного перерізу. На цих верстатах встановлюють чотири й більше шпинделів, на яких можна закріплювати ножові головки, фрези або пилки. Залежно від профілю різальної частини інструменту деталі можна виготовляти плоскі або профільні.

Повздовжнє фрезерування здійснюють на чотирибічних поздовжньо – фрезерних паркетних верстатах моделей ПАРК – 7, ПАРК – 9 (рис.1.2). На (рис. 1.1) показана кінематична схема верстата ПАРК – 7.

 

 

Рисунок 1.1 – Кінематична схема в ... Читати далі »

Переглядів: 2482 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

  1. Вибір різального інструменту

                     

В якості різального інструменту для верстату ПАРК – 7 вибираємо збірні фрези. Збірні фрези як найкраще підходять для  фрезування плоских і профільних поверхонь виробів з деревини і деревних матеріалів. Вибираємо фрези типу 3 – із кріпленням на двох цангах через проміжкові упорні кільця. У верстаті встановлені дві фрези горизонтальна та вертикальна з наступними параметрами наведено в  табл 2.1.

Фрези виготовляються за ГОСТ 14956 – 79. Матеріал корпуса фрези – конструкторська сталь 40Х (ГОСТ 4543 – 74) ножі виготовляються конструкторська сталь 40Х, 35ХГСА (ГОСТ 4543 – 71).

Збірні фрези (рис. 2.1) складаються з корпусу 1 , змінних різальних елементів 2 , пристроїв їх регулювання 3 та за ... Читати далі »

Переглядів: 568 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

4 ОХОРОНА ПРАЦІ

 

Метою дипломного проекту є модернізація механізму подачі верстата ПАРК – 7, а метою даного розділу диплому являється вивчення й вирішення проблем, пов'язаних із забезпеченням здорових і безпечних умов, у яких відбувається праця робітника. Дослідження й виявлення можливих причин виробничих нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, вибухів, пожеж, і розробка заходів і вимог, спрямованих на усунення цих причин, дозволяють створити безпечні й сприятливі умови для праці людини. Комфортні й безпечні умови праці − один з основних факторів, який впливає на продуктивність і безпеку праці, здоров'я працівників.

Були визначені наступні цілі даного розділу дипломного проекту.:

  • нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці;
  • навчання персоналу безпечним методам роботи;
  • контроль безпеки виконання робіт;
  • контроль за дотриманням оптимальних ре ... Читати далі »
Переглядів: 1405 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

 

Круглопильні верстати є основним видом устаткування, призначеного для розкрою деревини на деревообробних підприємствах.

Круглопильні верстати для поперечного розкрою деревини

Для поперечного розкрою дощок застосовуються круглопильні верстати з підйомом пилки або паралельним її переміщенням. У першому випадку пила розташована під столом верстата і при розпилюванні піднімається вгору на матеріал. У другому випадку пила розташована під столом верстата і переміщується паралельно йому, насуваючись на дошку з кромки.

 

Рис. 1. Педальний верстат: 1 - станина, 2 - електродвигун, 3 - провідний шків, 4 - ведений шків, 5 - хитна рама, 6 - пільний вал, 7 - педаль для підйому пільного диска

Педальний верстат з нижнім розташуванням пилки (рис. 1) приводиться в дію електродвигуном через ремінну передачу. Пільний вал верстата встановлений на хитної рамі. Пилу насувають на матеріал знизу натисненням ноги на педаль. Педальні верстати зручні ... Читати далі »

Переглядів: 3513 | Додав: RepGYRY | Дата: 26.01.2016 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 ... 10 11 »