Головна » 2016 » Січень » 26 » Круглопильні верстати для поперечного розкрою деревини,Торцювальні верстати
02:18
Круглопильні верстати для поперечного розкрою деревини,Торцювальні верстати

 

Круглопильні верстати є основним видом устаткування, призначеного для розкрою деревини на деревообробних підприємствах.

Круглопильні верстати для поперечного розкрою деревини

Для поперечного розкрою дощок застосовуються круглопильні верстати з підйомом пилки або паралельним її переміщенням. У першому випадку пила розташована під столом верстата і при розпилюванні піднімається вгору на матеріал. У другому випадку пила розташована під столом верстата і переміщується паралельно йому, насуваючись на дошку з кромки.

 

Рис. 1. Педальний верстат: 1 - станина, 2 - електродвигун, 3 - провідний шків, 4 - ведений шків, 5 - хитна рама, 6 - пільний вал, 7 - педаль для підйому пільного диска

Педальний верстат з нижнім розташуванням пилки (рис. 1) приводиться в дію електродвигуном через ремінну передачу. Пільний вал верстата встановлений на хитної рамі. Пилу насувають на матеріал знизу натисненням ноги на педаль. Педальні верстати зручні тим, що під час роботи руки верстатника не зайняті. Розкрій проводиться тільки за обмежувач (упорів), так як диск підводиться знизу. На рис. 2, а, б, в показані обмежувачі різних типів, застосовувані в даний час.

У післявоєнні роки стали виготовляти верстати з паралельним переміщенням пилки. Розрізняють два варіанти таких верстатів:

а) з переміщенням пільного супорта по прямолінійних напрямних, розташованим паралельно поверхні столу (рис. 3);
б) шарнірного типу з переміщенням пилки по дузі кола (рис. 4).

 

Рис. 2. Обмежувачі до педальним і маятниковим пилам: а-з віджимними або пружними упорами, б-з відкидними упорами Гахов,

Верстати з переміщенням пільного супорта по жорстких напрямних, розташованим паралельно столу, забезпечують високу точність прямолінійності розпилу і зазвичай виготовляються як з насунення пилки вручну, так і з механізованим її переміщенням.

Швидкість робочого переміщення пилки може плавно змінюватися в межах від 1,5 до 48 м / хв, швидкість повернення пили у вихідне положення постійна і становить 45 м / хв.

 

Рис. 3. Маятникова пила ЦМЕ

Поряд з впровадженням у виробництво круглопильних верстатів новітнього типу в практиці все ще має місце застосування маятникових пилок.

Маятникова пила ЦМЕ (рис. 3) складається з рами, підвішеної до стельових підвісках, в нижній частині якої розташований електродвигун. На кінці вала електродвигуна насаджений пильний диск. Одна з підвісок верстата має компенсатор з противагою, завдяки чому рама в неробочому положенні відхилена назад від вертикальної осі на кут 10 °. Різання відбувається при надвигания пили за рукоятку на матеріал, що розпилюється. По закінченні розпилювання рама маятникового верстата під дією противаги сама відхиляється у вихідне положення.

Робочий стіл обладнаний спеціальними упорами, які встановлюють відповідно до необхідної довжиною деталі.

При роботі на маятникової пилки слід:
1) не допускати виходу пильного диска за край столу; його руху в цей бік повинні обмежуватися спеціальним пристроєм;
2) пільний диск повинен бути захищений суцільним або гратчастим кожухом з таким розрахунком, щоб у неробочому положенні були закриті всі зуби пилки, а в робочому-відкривалися лише ті, які беруть участь в розпилюванні;
3) стіл маятникового верстата повинен бути обладнаний легко обертовими роликами;
4) дотримуватися окружну швидкість зубів пилки не менше 50 м / сек;
5) щілина для пильного диска в столі повинна бути не ширше 10 мм;
6) робоче місце верстатника повинна бути зміщена в бік від площини пилки на 300-400 мм.

Круглопильні верстати для поздовжнього розкрою деревини

Круглопильні верстати для поздовжнього розкрою використовують для розпилювання відрізків, отриманих в результаті поперечного розкрою дощок. Довжина відрізків, що надходять на поздовжнє розпилювання в меблевому виробництві, не перевищує довжини найбільшої деталі шафи (1600-1800 мм).

На великих деревообробних підприємствах застосовуються круглопильні верстати для поздовжнього розпилювання деревини з механічною подачею. Продуктивність цих верстатів у багато разів вище, ніж верстатів з ручною подачею.

Верстат для поздовжнього розпилювання з гусеничною подачею (рис. 4) призначений для розпилювання дощок, планок, брусків і щитів. Подача матеріалу здійснюється гусеничним конвеєром, який забезпечує прямолінійність пропила. Притиск матеріалу до конвеєра проводиться спеціальними роликами, розташованими в супорті пилки. Супорт регулюється маховичком в залежності від товщини пропускається матеріалу. Пила приводиться в обертання від індивідуального електродвигуна. Вертикальне переміщення пили в залежності від її діаметра проводиться за допомогою маховичка. Для направлення матеріалу стіл забезпечений лінійкою. Її можна встановити ліворуч або праворуч від пили на відстані, рівній ширині дошки. Верстат забезпечений захисним пристосуванням, розташованим над конвеєром з боку робітника.

 

Рис. 4. Верстат для поздовжнього розпилювання з гусеничною подачею: 1 - станина, 2 - робочий стіл, 3 - пилковий диск, 4 - захисне пристосування, 5 - маховичок регулятора висоти, 6 - подаючий конвеєр, 7 - напрямна лінійка

Використання машинного часу на верстаті досягає 90%. При переході на швидкісне пиляння швидкість різання на круглопилкових верстатах може бути підвищена від 50 до 100-150 м / сек. При підвищеній швидкості різання застосування тонких пив не допускається.

Універсальний круглопильний верстат (рис. 5) з ручною подачею призначений для поздовжнього та поперечного розпилювання пиломатеріалу. Привід пільного валу здійснюється клиноремінною передачею від індивідуального електродвигуна. На столі встановлено спеціальне огородження пильного диска, що забезпечує безпеку роботи. Нижня частина пільного диска, що знаходиться під столом, поміщається в супорті, який в той же час є кожухом, напрямних тирсу до вихідного отвору. Супорт робочого столу верстата може переміщатися у вертикальному напрямку за допомогою маховичка підйомного механізму. Управління верстатом кнопкове.

 

Рис. 5. Універсальний круглопильний верстат: 1 - станина, 2 - кожух огородження пильного диска, 3 - робочий стіл, 4 - проріз столу, 5 - верхнє огородження пильного диска, 6 - напрямна лінійка, 7 - щиток кнопкового управління, 8 - маховичок підйомного механізму

На круглопилкових верстатах для поздовжнього розпилювання за пільним диском (на відстані не більше 10 мм) встановлюють розклинювальний ніж (рис. 6), застережливий затиск пильного диска матеріалом і викидання назад розпилюються деталей.

Ніж повинен мати серповидну форму, відповідну окружності пильного диска. Ширина ножа повинна забезпечувати стійкість його проти бічних тисків деревини, що розпилюється. Товщина ножа вибирається з урахуванням величини розлучення зубів і ширини пропила.

 

Рис. 6. Схема розташування расклинивающего ножа

Висота установки ножа повинна бути такою, щоб вершина його була на рівні вершини верхніх зубів пильного диска над столом верстата або на 10-15 мм вище їх.

Торцювальні верстати

Торцювальні верстати застосовують для одержання правильно і чисто обпиляних торців. На відміну від круглопильних верстатів для поперечного розпилювання (педальних, маятникових і ін) на торцювальних верстатах застосовують пильні диски малого діаметра (від 200 до 400 мм) з меншим розлученням зубів і меншим кроком.

Торцювальні верстати підрозділяються на однопільние з ручною подачею при допомозі каретки і на концеравнітелі з двома і більше пільнимі дисками з ручною або механічною подачею.

Однопільние торцювальний верстат відрізняється від круглопіль-ного верстата для повздовжнього розпилювання тільки наявністю каретки. Каретка представляє собою платформу, встановлену на спеціальній підставці або кронштейні і пересуватися на роликах по напрямних.

Для оторцовиванія невеликих деталей застосовують каретку менших розмірів. Її розташовують на самому верстаті і переміщують по столу за допомогою лінійки, ковзної по пазу стола.

Деталі для оторцовку подають по декілька штук, залежно від їх ширини і товщини.

На торцювальних верстатах з ручною подачею, крім того, можна виробляти обпилювання щитів і рамок по периметру, а також розкрій листів клеєної фанери.

При роботі на торцювальних верстатах з кареткою необхідно, щоб ширина пропилу в завзятій лінійці для пропуску пильного диска була на 5 мм більше ширини розлучення зубів.

Двухпільний концеравнітель Ц2К120 призначений для одночасної двосторонньої оторцовку дощок, планок і брусків.

 

Рис. 7. Двухпільний концеравнітель Ц2К120: 1 - станина, 2 - оторцованние деталі, 3 - електродвигун, 4, 5-колонки ріжучими супортами, 6 - притискна балка, 7 - бункер для пакетної загруз, ки, 8 - кулачок, 9 - подаючий конвеєр пересувний колонки

Концеравнітель має дві колонки з ріжучими супортами, з яких одна нерухома, а другу можна пересувати по валу і таким чином змінювати відстань між пилками залежно від довжини деталей. Пересування колонки виробляється від руки за допомогою маховичка. Верстат має конвеєр для подачі матеріалу, притискні балки 6 і приводний механізм подачі. Конвеєрні ланцюги забезпечені захоплюючими кулачками, розташованими зазвичай через кожні 150 мм. Кулачки знімні і можуть бути встановлені з різними проміжками.

Ріжучі супорти обладнані пристроєм для вертикальної, горизонтальної та кутовий установки пив. Пили встановлені безпосередньо на валах електродвигунів.

Привід подачі здійснюється від електродвигуна за допомогою редуктора (пристрої, понижуючого число обертів електродвигуна).

При обробці брусків і планок на концеравнітеле може бути встановлений бункер (коробка) для пакетного завантаження.

Торцуемий матеріал подається з бункера на конвеєрні ланцюги. Кулачки рухомих ланцюгів впираються в кромку нижньої деталі і відводять її під пилки. При цьому пачка деталей, що знаходиться в бункері, під дією власної ваги осідає вниз на величину, рівну товщині деталі, відведені до пил. Наступна пара кулачків підхоплює нову деталь і т. д.

Ріжучий інструмент круглопильних верстатів

Різальним інструментом круглопильних верстатів є круглі пилки. Конструкція круглої пилки характеризується розмірами і формою диска в поперечному перерізі, кількістю і профілем зубів.

Круглі пилки поділяються на пилки з плоским диском, конічним диском і з поднутреніем бічних поверхонь. У конічних дисків конус робиться одностороннім або двостороннім, в останньому випадку обидві сторони диска поступово стоншуються від центру до периферії. Пильні диски з поднутреніем мають найбільшу товщину полотна на периферії і поступово тоншають до середини.

 

Рис. 8. Профілі зубів круглих пил: а - для поздовжнього, б - для поперечного розпилювання

На рис. 8 представлені профілі зубів круглих пил і кутові значення, прийняті в практиці деревообробної промисловості.

Догляд за круглими пилами. Зуби круглих пилок повинні бути гостро відточені і рівномірно розведені. Після заточування вони не повинні мати задирок або зажогов.

При обертанні круглої пилки в диску виникають відцентрові сили, які прагнуть розтягнути його по напрямках радіусів. Крім того, під час роботи в диску пилки виникають напруги внаслідок його нагрівання.

В результаті напруг, випробовуваних пилкою під впливом відцентрових сил і нагріву, ріжучий вінець пилки нерідко розтягується, втрачає жорсткість і стійкість в роботі, при цьому він ще більше нагрівається.

При сильному нагріванні на диску пилки утворюються місцеві «за-жогі» і випини.

Щоб створити більш сприятливі умови роботи диска і зменшити нерівномірність напружень, що виникають під дією відцентрових сил, пильний диск піддають проковуванні. Проковують середню частину диска в цілях її подовження (ослаблення). В результаті правильної проковування середній частині зовнішня частина пилки при обертанні під впливом відцентрових сил буде вільно витягуватися по радіусах, що забезпечує більшу її жорсткість (стійкість) в роботі.

Товсті пилки малого діаметра можуть задовільно працювати і без проковки.

Зажогі або випини усувають також проковуванням пив. Проковують не самий «зажог», а частина диска, / Навколишню випинів.

Для проковки і редагування круглих пилок застосовують такі інструменти і пристосування: проковочние і правйльние молотки, виверочние сталеві лінійки (шаблони) різної довжини і сталеві ковадла. Проковочний молоток має круглий бойок, а правйльний - прямокутний.

Проковка пив вимагає великого уміння і досвіду. Удари повинні наноситися центральною частиною бойка. При неправильному ударі краєм молоток легко зіпсувати хорошу пилку, зробивши в ній вибоїну. Ділянка пилки, що піддається проковуванні, повинен щільно лежати на ковадлі-

Іншим прийомом усунення шкідливого впливу термічних напруг через різницю температурного нагріву периферійної і центральної частин пили є пристрій периферійних щілин-компенсаторів на диску пилки глибиною 25-30 мм, шириною 3 мм.

Пильний диск довше служить, якщо вчасно піддається заточенню. Для заточки пильних дисків служать спеціальні заточувальні верстати.

Число оборотів точильного диска 2000 в хвилину. Верстат має дві швидкості подачі: одна для заточування 32 зубців в хвилину, інша для заточування 61 зуба.

Верстат забезпечений двома електродвигунами: одним, вмонтованим в станину, що приводить в рух весь механізм верстата і вентилятор, який відсмоктує пил, і другим, розташованим безпосередньо на повзуні, що приводить в рух вал точильного диска.

Для вільного руху пилки в пропилі, крім розлучення зубів, застосовується також їх плющення (див. рис. 41,6). Плющення полягає в збільшенні ширини ріжучої кромки зуба і складається з власне плющення, зняття задирок, формувань зубів формовки та остаточної заточки.

Ручне плющення зубів проводиться спеціальними плющилки. Ручне плющення і формування зубів більш трудомістке, ніж розлучення їх. Останнім часом новаторами виробництва розроблені автоматичні пристрої для плющення й формования зубів.

 

Рис. 9. Автоматичний точильний верстат для пилок: 1 - станина, 2 - заточувальний коло, 3 - приводний ремінь, 4 - електродвигун заточного круга, 5 - супорт. 6 - місце електродвигуна механізму подачі

Застосування пив із зубами, підготовленими плющенням, дозволяє в порівнянні з розведеними пилами збільшити подачу, знизити товщину полотна пили і ширину пропилу.

Нові конструкції круглих пилок

За останній час в практику деревообробки входить ряд нових моделей пив.

Пили квадратної форми (рис. 10, а) з секціями зубів, розташованими в чотирьох кутах. При пилянні такими пилками спостерігається мінімальне тертя, вони мало нагріваються і «зажогов» на них не буває. Така пила витрачає меншу потужність, дає більш чистий рез. На заточку і розлучення зубів у квадратних пив потрібно менше часу, ніж у звичайної пилки такого ж розміру. Пили виготовляють розмірами від 150 до 400 мм.

 

Рис. 10. Нові конструкції круглих пилок: а - квадратної форми, б - двостороннього дії, в - безпечні, г - «Джайко», д - стругальні

Пили двосторонньої дії (мал. 10, б), мають 20 пар зубів, профіль яких дозволяє виробляти розпилювання в будь-якому напрямку. Зносостійкість такої пилки в кілька разів перевищує зносостійкість звичайних пив. При затуплении однієї групи зубів пилку повертають на шпинделі іншою стороною, вводячи тим самим в роботу гострі зуби іншої групи. При цьому пощерблені зуби першої групи завдяки тертю об деревину самозаточуються.

Безпечні пилки (рис. 10, в) характеризуються невеликим числом зубів (частіше 8-16), а також особливою формою задньої грані зуба, що обмежує величину подачі на один зуб в заданих межах.

Внаслідок великого кроку зубів і великої величини стружки, падаючої на зуб, утворюється довга тендітна стружка, а не дрібні тирсу і пил. Швидкість подачі матеріалу залежить від величини виступу ріжучої кромки над нережущей частиною полотна. Для пиляльних верстатів з ручною подачею величина виступу становить 0,76 мм, а для верстатів з механізованою подачею - до 1,5 мм, швидкість різання складає близько 60 м / сек.

При різанні такими пилками зменшується потужність, що витрачається за рахунок зміни профілю і числа зубів, значно зменшуються також зусилля подачі. Кращі результати дають пилки, у яких зуби підготовлені плющенням.

Пили «Джайко» мають зуби, розташовані групами по три. Два зуба пилки в кожній групі по бічних поверхнях оснащені пластинками з твердого сплаву, напаяними зі звисом їх на сторону, що створює уширення ріжучої частини. Ці два зуба є підрізати і призначені для перерізання волокон. Кожен третій зуб в групі має пластинки з твердого сплаву на задній грані. Він називається сколюються і виконує основну роботу пилки з різання й видалення стружок.

Зуби розташовані по колу пилки рівномірно

Сколюються зуби мають нормальний кут різання, а підрізання - негативний.

Пили «Джайко» забезпечують високу якість і точність розпилювання. Підрізання зуби дають найбільший ефект при виконанні торцювальних операцій.

Стругальні (оксамитові, шовкові) пили вже давно з успіхом застосовуються в деревообробці. Вони можуть бути ефективно застосовані в усіх випадках подовжнього і поперечного пиляння, а також пиляння під кутом до напряму волокон деревини хвойних і листяних порід. Ними користуються в тих випадках, коли необхідно отримати чисту поверхню розпилу, придатну для склеювання і шліфування (без стругання). Найбільший ефект виходить при випилюванні деталей з сухого пиломатеріалу.

На відміну від імпортних стругальні пилки вітчизняного виробництва мають більш спрощений профіль зубів, що дозволяє заточувати їх на заточувальних напівавтоматах.

Зуби стругальної пилки не розводять і не плющат, так як диск пилки з обох сторін має бічне поднутрений від периферії до центру. Завдяки цьому точність ріжучої кромки такого диска значно перевершує точність кромок звичайних пив, навіть при самій ретельній підготовці останніх.

Внаслідок малих діаметрів стругальні пили зазвичай працюють зі швидкостями різання, що не перевищують 60 м / сек.

Експлуатація круглопильних верстатів

Перш ніж встановити в станок круглу пилку, верстатник повинен перевірити правильність її підготовки.

До установці не допускається пила з наступними дефектами:
1) непроточенная, з засіненнимі вершинками зубів, з задирок на ріжучих кромках зубів, із заворотом лез зубців;
2) зі спотвореним профілем зубів "(із загостреними пазухами, висотою зубів занадто малою або великою, з різною висотою і кроком зубів в одній пилі);
3) зі зламаними зубами;
4) з неправильно прокувати диском (наявністю Крилова-тости, зажогов, вм'ятин, випинів);
5) з неправильно розведеними зубами;
6) з центром зовнішньої окружності, що не збігається з центром внутрішнього отвору для вала (ексцентричністю отвори для валу по відношенню до кола розташування вершин зубів пилки);
7) з центральним отвором, не відповідним діаметру вала (допустимий зазор 0,1-0,2 мм);
8) з тріщинами на диску;
9) не очищена від смоли і бруду.

Вибирати для роботи слід пилку можливо меншого діаметру, з урахуванням висоти розпилюється. Як правило, слід застосовувати пилку, у якої під час різу зуби пиляльного диска виступають вище крайки матеріалу, що розпилюється на величину не більше 20-30 мм.

Порядок зміни пили в верстаті наступний:
1) підготувати інструмент і звільнити диск пилки від огорожі;
2) відгвинтити і зняти затискну гайку пилки, зняти притискну шайбу;
3) зняти пилку і поставити нову;
4) надіти шайбу і загвинтити затискну гайку;
5) перевірити відсутність вібрації пилки;
6) встановити на місце огорожу пили.

При установці пилки повинні бути дотримані наступні умови:
1) пільний вал верстата не повинен мати перекосу і слабини в підшипниках;
2) опорні площини нерухомої корінний і затискної шайб (фланців) повинні мати гладку поверхню без зазубрин і бути перпендикулярними до осі пільного валу;
3) пила повинна бути добре вибалансірована і встановлена так, щоб центр її збігався з віссю вала;
4) пила повинна легко насаджується на вал від руки і міцно закріплюватися в шайбах;
5) при закріпленні пилки на пільного валу верстата між площинами диска пилки і шайб не повинно бути тирси і бруду, затискна гайка повинна мати різьбу, зворотну обертанню вала;
6) зняту пилку слід очистити від тирси і передати в пі-лоправную майстерню;
7) прибрати з верстата пиломатеріали та всі сторонні предмети.

Великою перевагою всіх круглопильних верстатів є наявність Переставні по висоті робочого столу, завдяки чому полотно пилки може бути встановлено на будь-якій відстані від нього, що дає можливість відбирати шпунти, фальци і виробляти інші роботи.

Недоліком круглопильних верстатів є використання пильного диска тільки на третю частину його висоти, так як діаметр шайби (фланця) становить зазвичай 7е діаметра пилкового диска. Тому при діаметрі пиляльного диска в 200 мм в кращому випадку можна різати брусок товщиною 60-65 мм. Для пиляння деталей товщиною 100 мм потрібно пильний диск діаметром 350-400 мм.

Новаторами виробництва запропонована нова раціональна організація робочого місця у круглопильного верстата для повздовжнього розпилювання деревини (рис. 12). Відповідно до цієї схеми стіл верстата пили кілька подовжують з боку підручного. Відрізки, що йдуть в розкрій, поміщають із правої сторони верстатника, що скорочує час на переміщення їх зі штабеля на стіл; крім того, їх зручно брати без перехоплювання і розгортання.

Техніка безпеки при роботі на круглопилкових верстатах
1. Перед початком роботи перевірити правильність установки расклинивающего ножа й огородження.
2. Перевірити надійність затискачів каретки, а на столі - відповідно упори, що обмежують рух каретки.
3. Під час роботи на круглопильні верстати не ставати проти пилки, корпус повинен бути зміщений вліво.
4. Не усувати заторів або защемлення матеріалу пилкою, не зупинивши верстата.
5. Стежити за гарним освітленням робочого місця і не допускати завалів близько верстата.

 

Рис. 12. Схема раціональної організації робочого місця у круглопильного верстата для повздовжнього розпилювання деревини: 1 - місце верстатника, 2 - штабель заготівок. 3 - подовження робочого столу, 4 - місце підсобного робітника, 5 - зрізання, 6 - нераскроенние

 

 

Переглядів: 3483 | Додав: RepGYRY | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar