Головна » 2016 » Січень » 26 » Круглопилочні верстати,Багатопильний верстат своїми руками
02:17
Круглопилочні верстати,Багатопильний верстат своїми руками

Круглопилочні верстати 
Круглопилочні верстати застосовують для розкрою пиломатеріалів, заготовок, плиткових матеріалів (фанери, деревоволокнистих, деревостружкових плит. Залежно від технологічного призначення круглопилочні верстати розділяють на верстати для:
•  поперечного розкрою матеріали; 
•  подовжнього розкрою матеріалу; 
•  змішаного розкрою матеріалу.

 

Багатопильний верстат своїми руками

 

Будь виробнича робота, яка пов'язана з таким досить примхливим матеріалом, як деревина натуральна, - справа аж ніяк не проста і досить відповідальна. Не мудро, що найменше невірний рух або недбале ставлення до робочого процесу може привести до плачевного результату. Тому рекомендується грунтовно вивчити характер оброблюваної заготовки і правильно вибрати багатопильний стрічковий верстат по дереву. А можна і самому зібрати такий апарат, якщо знаєте толк в виробах своїми руками.

Зміст:

1.     Призначення многопильного верстата

2.     Конструкція многопильного верстата

3.     Принцип роботи

4.     Класифікація многопильних верстатів

o    Рамний верстат

o    Дисковий верстат

o    Брусующий верстат

5.     Багатопильний верстат своїми руками

Призначення многопильного верстата

Основним призначенням многопильного верстата є поздовжній розкрій не обрізні і обрізних пиломатеріалів на заготовки певних розмірів, а також обрізка не обрізної дошки. Потрібно сказати, що такому станку будь-які породи дерев по зубах. Кількість пив може доходити до двадцяти чотирьох. Налаштовувати їх можна так, що будуть виходити бруски і дошки потрібної ширини. Але все одно є обмеження: товщина заготовки - не менше 6 міліметрів.

Багатопильний верстат працювати може разом з бревнопильних верстатів, утворюючи при цьому єдину виробничу лінію, а також самостійно як верстат другого ряду. Одержав широке поширення багатопил на високопродуктивних і на середніх лісопильних цехах.

Верстат забезпечує при різній довжині заготовок досить високу точність порізки через те, що сама заготовка не рухлива, а по каліброваних напрямних рухається пильний модуль. Збільшується продуктивність верстата при встановленні лазерної лінійки.

Більш затребуваний став в останні час міні багатопилковий верстат за своїх невеликих габаритів. Вже давно він служить дуже хорошим помічником на великих виробництвах і підприємствах невеликих потужностей, а також у побуті. Якщо ви зупините вибір свій на цьому обладнанні, то можете досягти досить хороших виробничих результатів, тобто високої якості продукції.

Конструкція многопильного верстата

У різній комплектації випускаються багатопильні верстати, які дозволяють робити розпил брусів (лафета) висотою до 160 міліметрів. Застосовується на будівельних майданчиках і деревообробних підприємствах, може встановлюватися як в неопалюваних і опалюваних приміщеннях, здатний працювати при температурах від мінус 15 до плюс 35 градусів навколишнього середовища.

Жорсткою основою верстата є станина рамного типу, звареної конструкції, вона служить для кріплення і розміщення всіх складальних одиниць. Встановлений на валу набір пив, між ними - втулки, які виготовляються в залежності від розмірів випилюються заготовок.

Вальцова подача заготовок складається з двох верхніх підпружинених вальців, які налаштовуються по висоті, і з двох нижніх нерухомих вальців. Від автономного електродвигуна приводяться в рух подають вальці за допомогою ланцюгової передачі через ремінну передачу і редуктор. Від зворотного вильоту обрізків і заготовок забезпечує захист когтевая захист, то є механізм запобіжних упорів.

Можна встановлювати на багатопилковий верстат до 40 дискових пилок діаметром до 500 міліметрів. З цього випливає, що 1 рез заготовки може принести до сорока ламелей, як на відео про Багатопильні верстати. Компенсує дана можливість невелику швидкість подачі, яка регулюється в діапазоні 0,5 - 1,5 метрів на хвилину.

На цьому деревообробному обладнанні при пилянні бруса меншої висоти можна пилки використовувати меншого діаметру, це дозволить зменшити ширину пропилу, а також у процентному відношенні підвищити вихід готового пиломатеріалу. Пила, у якої діаметр 500 міліметрів, має частоту обертання в 2850 оборотів в хвилину, і через таких технічних характеристик виходить пиломатеріал високої якості, тобто 0 і 1 сорту.

Також слід зазначити, що для такого верстата пилки можна придбати досить різні, наприклад, біметалічну пилку, стеллітовимі або стрічкову. При підборі пили потрібно строго дотримуватися рекомендацій, які дані виробником. Технічне обслуговування пив полягає в заточенню, яка проводиться своєчасно і за допомогою спеціальних заточувальних верстатів. Заточноє обладнання коштує набагато дорожче для дискового многопи, ніж для рамного, і ця особливість дуже вигідна.

Багатопильний верстат додатково може бути укомплектований:

1.     Пристроєм, який на Багатопильні верстати регулює швидкість подачі матеріалу. За свідченнями амперметра, а також від навантаження на пили, встановлюється потрібна швидкість подачі лафета. Це все дозволяє досягти спеціального режиму роботи, де пили і електродвигун верстата працюють в оптимальному режимі без виникнення перевантажень. А також збільшується термін корисної служби пив, а витрати на обслуговування скорочуються.

2.     Пристроєм, який регулює автоматично швидкість подачі лафета (бруса). Такий пристрій дає можливість виключити при регулюванні швидкості подачі лафета людський фактор. На пильний вал залежно від навантаження в автоматичному режимі верстат регулює швидкість подачі лафета, що дозволяє забезпечити максимальну продуктивність верстата, а одне з самого головного - не допустити перевантаження електродвигуна.

3.     Пристроєм, який відповідає за плавний пуск, а також охороняє додатково від перевантажень, при цьому контролюючи в реальному режимі часу його роботу. Можна поставити на багатопилковий верстат пристрій плавного запуску, призначене для забезпечення плавного запуску без перевантажень верстата в електричній мережі, з обраних режимів запуску (за часом, по номінальному струму).

4.     Вентилятором пиловим.

Принцип роботи многопильного верстата

Такий інструмент призначається для розпилювання дошки або бруса з досить високою точністю. Дані інструменти деколи носять назви пилорама, багатопил. Пояснюються подібні назви принципом роботи лісопильної рами. Що собою являє такий принцип роботи? Совершающийся автоматично процес пиляння здійснюється пилками, що натягнуті в пільной рамці.

На Багатопильні верстати укладається дошка на спеціальні прокладки і в торці фіксується. Під час пиляння фрезами дошка щільно притискається, і тому не можливо її зсув. Відсутність приймаючих і подаючих роликів є одним з головних переваг многопи. Візок з пилами на Багатопильні верстати рухається по рівній поверхні, і це забезпечує рівний і практично ідеальний розпил. Уздовж напрямних за допомогою електромеханіки переміщається пиляльна візок з фрезами. Плавно регулюється швидкість подачі.

Щодо пив правильному позиціонуванню дошки допомагають лазерні покажчики. Одночасно двома пилами відбувається обробка. Між пилами спеціальним штурвалом регулюється відстань, а вбудованої лінійкою - контролюється. Надійної фіксації заготовки сприяє притискної ролик, регульований по висоті.

За допомогою нижніх і верхніх подаючих вальців подаються заготовки (верхні подпружінени, нижні нерухомі). Можна регулювати швидкість подачі, регулювання ступінчаста. На Багатопильні верстати швидкість подачі матеріалу має плавне регулювання. Оптимальну швидкість подачі встановлюють за показаннями амперметра, залежно від навантажень на пилки. При цьому досягається режим роботи електродвигуна пили і верстата в оптимальному режимі без перевантажень.

За допомогою змінних втулок забезпечується настройка пив, яка регулює ширину виготовлених пиломатеріалів. З двох працюючих пилорам один верстат обробляє необрізну дошку. Вібрація практично відсутня під час роботи верстата завдяки міцності і жорсткості зварної станини.

Для того щоб обробляється матеріал не вилітав з верстата, він оснащений когтевая упорами, які забезпечують безпеку оператору. Також передбачений для видалення відходів технологічний отвір під пильним пристроєм. Для ворошіння відходів передбачено спеціальне вікно в разі їх ущільнення.

Класифікація многопильних верстатів

Ви познайомилися з призначенням і принципом роботи многопи. Але перед тим як приступити до створення многопильного верстата своїми руками, ми вам настійно рекомендуємо дізнатися, які саме бувають багатопили. Умовно їх розділяють на рамні, дискові та брусуючі. Два останніх бувають одно-і двохвальцеві.

Рамний верстат

Такий вид многопильного верстата призначений для розпилу бруса на ламелі (дошки) з високою точністю. Принцип роботи даного верстата досить сильно схожий з роботою маленької пилорами: натягнуті в пільной рамці пилки виробляють розпил рухомій заготовки. Рухи зворотно-поступальні пильної рами допомагає здійснювати кривошипно-шатунний механізм.

 

Дисковий верстат

Такі багатопильні верстати призначені для якісної розпилювання бруса на потрібні обрізні матеріали. Вони мають вище якість і точність одержуваного пиломатеріалу, ніж рамні багатопили. Тут інструментом, який ріже, є дискові пилки. На два типи діляться дискові багатопильні верстати: одно-і двохвальним багатопильні верстати.

На багатопилів із збільшенням товщини бруса, який обробляється, потрібно використовувати більшого діаметра пилки і великої товщини відповідно, це на Багатопильні верстати збільшує ширину пропила і, звичайно, втрати деревини, яка переробляється в стружку. Тому рекомендується використовувати при товщині бруса більше 150 міліметрів двовальний багатопил, в них застосовуються пилки меншого діаметру.

Брусующий верстат

Призначені брусуючі верстати для поздовжнього розпилу колод і є апаратами першого ряду. Вони видають на виході два обапола, дві необрізні дошки і двухкантний брус. Брусуючі верстати, як і дискові моногопіли, діляться на одно-і двухвальниє.

Також існує повна лінія лісопиляння, в яку входять: верстат двовальний брусующий, конвеєр з подачею пиловочника на брусующий верстат, приводний рольганг, стіл сортувальний після брусах верстата, приймальний рольганг, комплекс для переробки обапола і багатопильний верстат. Брусуючі верстати при цьому встановлюватися можуть як в лінії деревообробного виробництва, так і окремо від виробництва.

Багатопильний верстат своїми руками

Багатопильний верстат в наш час - це досить зручний функціональний інструмент, призначений для розпилу деревини. Навіть поодинці з його допомогою в короткі терміни впоратися можна з великим обсягом роботи. Але за такий верстат не всі готові платити, адже ціна многопильного верстата досить висока. Багато хто вважає, що кращий варіант зробити з підручних засобів його своїми руками. Тому, хто зважився зробити подібний апарат сам, ми хочемо порадити ось що.

Багатопильний дисковий верстат, який зроблений своїми руками, призначений для обрізання кромок, для поздовжнього розпилу деревини, для виготовлення обрізної дошки, шалевок, дерев'яних зрубів та багато іншого. Самостійно виготовлені різні балки, зруби для лазні, різні перекриття з деревини обійдуться завжди дешевше і звичайно якісніше. Буває на тартаку, купиш для підлоги дошки, а вони як пропелер вертольота, коли почнеш прибивати один край нижче, другий вище. Це дуже незручно.

Найкраще, звичайно, виготовити саморобний багатопильний верстат з трьома пилами, хоча дві пилки було б достатньо, як підказує досвід. Верстат розрахований на трифазну мережу, а за порадою бувалих движок повинен бути потужним - 1,5 2 кВт, а обороти - близько 3 000. Для движка вал бажано зробити зі здвоєними підшипниками і 22 міліметровим, тому що тут будуть великі навантаження.

Ремінь рекомендується ставити з січнем 0 через його досить великий гнучкості. Діаметр вала пив повинен бути 20 міліметрів. Як кажуть майстри, для верстатів по дереву, які робляться своїми руками, щоб зменшити згинальний момент, база повинна бути мінімальна. Не повинно перевищувати 300 міліметрів відстань між корпусами підшипників. Також верстат повинен бути оснащений пристроєм плавного запуску для збільшення терміну служби електродвигуна.

Тепер ви дізналися загальні положення створення многопи в домашніх умовах. Залежно від призначення верстата, його конструкція може дещо відрізнятися. Головне при цьому щоб всі роботи ви виконували строго за інструкцією, інакше не зможете отримати на виході матеріал належної якості.

 

Переглядів: 1334 | Додав: RepGYRY | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar