Головна » 2016 » Січень » 26 » Верстат ЦА-2 для поздовжнього розкрою.Призначення верстата
02:05
Верстат ЦА-2 для поздовжнього розкрою.Призначення верстата

Верстат ЦА-2 для поздовжнього розкрою

Призначення верстата

Призначений для високопродуктивної поздовжнього розпилювання обрізних і не обрізних дощок товщиною до 80 мм на бруски необхідної ширини.

На верстаті можна розпилювати і горбилі з перепадом їх товщини (в межах одного обапола) до 30 мм. При цьому горбилі подаються у верстат плоскою поверхнею вниз.

Розташування пильного валу щодо оброблюваних заготовок нижнє. Подача заготовок проводиться чотирма вулицями: двома нижніми і двома верхніми. Нижні вальці базують заготовки, верхні - здійснюють їх притиск до нижніх вальців. Всі вальці - приводні, що забезпечує стабільну подачу заготовок.

СХЕМА робочих органів верстата

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

 Просвіт верстата (ширина вхідного вікна), мм 500

 Розміри оброблюваних заготовок: довжина, м 0,5-6

 ширина, мм 20-400

 товщина, мм 10-80

 Кількість встановлюваних пив, шт 1-5

 Найбільша відстань між крайніми пилами, мм 210

 Діаметр застосовуваних пив, мм 315-360

 Швидкість подачі, м / хв 11; 14; 19; 21; 25; 29; 38; 51

 Кількість електродвигунів, шт 2

 Потужність електродвигуна приводу пив, кВт 22

 Загальна потужність електродвигунів, кВт 24,4

 Маса, т 1,04

 Габаритні розміри, м: довжина 1,89 ширина 1,05висота 1,27

ОСОБЛИВОСТІ КОНСТРУКЦІЇ

Підстава верстата і його станина мають зварену і досить жорстку конструкцію. Стіл верстата виконаний литим з сірого чавуну. Корпус пильного вала, нижні подають вальці і корпусу верхніх притискних вальців змонтовані на столі, матеріал якого гасить виникаючі вібрації. Тому верстат має достатню виброустойчивость.

Пільний вал отримує обертання від електродвигуна через поліклиновий ремінь. Застосування такого ременя замість групи класичних клинових ременів дозволило зменшити навантаження на пільний вал і його підшипники, знизити вібрації, т.к. поліклиновий ремінь працює більш спокійно.

Пільний вал змонтований в підшипниках, корпуси яких встановлені на нижній поверхні чавунного столу верстата. Передній підшипник - радіально-завзятий здвоєний підвищеної точності. Він виключає осьові переміщення валу і забезпечує, в числі інших факторів, необхідну точність обробки. Задній підшипник теж підвищеної точності. З метою підвищення довговічності підшипників передбачено поповнення мастила в них через маслянки.

Пили встановлюються на консольний ділянку валу через шпонку, що виключає їх проворот. Між пилами розміщують проставние втулки, товщина яких вибирається залежно від ширини випилюються брусків. Із зовнішнього боку крайніх пив постава встановлюються фланці. Зібраний пакет пив затискається спеціальною гайкою-шестернею, яка має напрям різьблення, протилежний напрямку обертання пилкового вала. Після затиску пакету пив гайка-шестерня стопориться спеціальним гвинтом. Все це забезпечує надійне кріплення пив. Спеціальний ключ для цієї гайки входить в комплект поставки верстата. Він значно полегшує і прискорює процес закріплення пив.

Нижні вальці виконані сталевими для підвищення їх зносостійкості. Їх довжина становить 350 мм. Для поліпшення зчеплення вальців з деревиною заготовок на їх зовнішній поверхні виконані поздовжні канавки. У місцях перетину поверхонь канавок із зовнішньою поверхнею вальців утворюються гострі грані (рифлення), що і забезпечує стабільну подачу заготовок.

Верхні вальці також виконані сталевими і рифленими - з тією ж метою. Вони розташовані консольно на валах. Останні встановлені в підшипниках в кронштейнах, що мають можливість гойдання навколо нерухомої осі. Ці вальці притискають заготовку до нижніх вальців як під дією власної ваги, так і пружинами. Налаштування верхніх вальців по висоті (на товщину заготовок, що розпилюються) проводиться обертанням відповідного маховика. Відлік висоти підйому вальців здійснюється за спеціальною шкалою.

Всі вальці, як нижні, так і верхні, отримують обертання від електродвигуна. Це забезпечує стабільну подачу заготовок, навіть в зимових умовах.

Зміна швидкості подачі виробляється перемиканням частоти обертання двохшвидкісного електродвигуна і шляхом перевстановлення шестерень на одному з валів механізму подачі. З цією метою в комплект поставки верстата входять чотири змінні шестерні. Вони у верстаті розташовані на консольному ділянці валу і їх зміна займає всього кілька хвилин. Різноманіття фіксованих швидкостей подач дозволяє вести обробку на оптимальній швидкості.

За кожною з пив встановлюється за одним направляючої ножа, які також входять в комплект поставки верстата. При русі заготовки ножі входять в пропили і додатково забезпечують її прямолінійний рух.

Верстат має в своєму складі направляючу лінійку. Вона служить для базування розпилюються обрізних дощок. Лінійка може переустановлюватися у верстаті в залежності від ширини бруска, що випилюється крайней пилкою постава (між пилою і лінійкою). Відлік ширини ведеться за шкалою. Для настройки базової поверхні лінійки паралельно площині пили служать регулювальні гвинти.

Верстат безпечний у роботі. Для цього є спеціальні захисні пристрої: два ряди верхніх запобіжних упорів, що перешкоджають викиду заготовки або її відпиляних частин у бік верстатника; огорожі пив, ланцюгових передач, вальців; система динамічного гальмування електродвигуна приводу пив, що забезпечує швидку зупинку пив при відключенні приводу від мережі: реверс подачі - для вилучення з верстата недопіленной заготовки (у разі необхідності); зрізний запобіжний штифт в механізмі подачі та інші.

Верстат досить компактний за рахунок того, що привід пив і привід подачі розташовані в станині. Внаслідок цього він займає мало виробничої площі.

розпилювання дошка прорізна різьба цвях

З'єднання на цвяхах

Застосування цвяхової з'єднань

Цвяхові з'єднання застосовуються при виготовленні щитів опалубки, робочих настилів, риштовання і лісів, панелей стін, при настиланні підлог. Їх використовують майже у всіх дерев'яних конструкціях!

Види цвяхів, форма і розміри:

У будівництві використовується різні види цвяхів різних розмірів і з різними капелюшками. Для дощок, бетону, гіпсокартону потрібні цвяхи з нержавійки, оцинковані, мідні, латунні, а також пластикові. Є цвяхи з вузькою капелюшком, а також цвяхи зовсім без неї.

Успішне застосування цвяхів для кріплення передбачає знання основних видів цвяхів, ну і зрозуміло правильне їх використання :)

Розглянемо докладно найбільш поширені види цвяхів використовуваних на сьогоднішній день.

Це найпопулярніший вид цвяхів, яким користуються як професіонали, так і аматори. Звичайний цвях представляє з себе стрижень з капелюшком, біля якої видно нерівності, для поліпшення якості з'єднання. Капелюшок порівняно не велика по відношенню до довжини цвяха.

Такі цвяхи бувають гарячої оцинковки, електрооцинковані, кислототривкі і мідні.

Довжина будівельних цвяхів коливається від 12 до 250 мм.

За рекомендаціями виробника краще такі цвяхи залишати всередині конструкцій.

Чорний не оцинковані цвяхи розраховані тільки на тимчасові конструкції, а для робіт всередині краще використовувати цвяхи оцинкований.

Кислототривкі цвяхи, розраховані на більш важкі місця, а мідні, як правило, мають декоративний капелюшок.

Дюкерт-цвях

Такий цвях розрахований на кріплення плит, вагонки, широко застосовується для кріплення облицювання дверей, вікон, плінтусів.

Дюкерт-цвях має майже не помітну голівку. У капелюшку такого цвяха є ямка, яка дозволяє легше добивати цвях добойником. Також на таку поверхню капелюшки легко накладається шпаклівка.

Гвинтовий цвях

Призначений для гнуться конструкцій через вологості або навантаження на неї. Такими конструкціями є зовнішня оббивка будівлі, причали, підлогу.

Гвинтовий цвях також може мати приховану головку, що збільшує міцність в чотири рази на відміну від звичайних цвяхів.

Гребінчастий цвях

Такі цвяхи використовуються там, де потрібна особлива міцність, а також для укосів вікон і внутрішньої обшивки. На тілі гребінчастого цвяха є поперечна насічка, що збільшує міцність кріплення таким цвяхом до п'яти разів.

Існують спеціальні гребенчатие цвяхи, які випускаються для боле твердих матеріалів.

Анкери

Анкери використовується для скріплення монтажних пластин. Головка анкера має конусний вигляд, що дає міцне і неграюче з'єднання.

Стрижень цвяха також має насічку, що збільшує силу кріплення.

Довжину цвяха вибирають по товщині матеріалу і якості міцності.

Способи забивання цвяхів

При використанні цвяхів необхідно враховувати, що товщина (діаметр) забивають цвяхи не повинна перевищувати приблизно 1/10 частину товщини пробиваної деталі. Місце, куди вбивають цвях, щоб уникнути розколювання повинно знаходитися від краю деталі на відстані не менше подвійної товщини цвяха і на відстані 15 діаметрів цвяха від торця деталі.

Цвяхи, вбиті в торець деталі, тримаються дуже слабо. Для міцного скріплення деталей цвяхами необхідно, щоб цвях пройшов в нижню деталь на подвійну товщину пробитою їм верхньої деталі. Якщо нижня деталь виявиться тонше цього розміру, то цвях треба пробити через обидві деталі, а кінець його загнути з іншого боку вбік, поперек волокон деревини.

Тверда і пружна деревина міцніше утримує цвях, але забити його в таку деревину важко.

Щоб легше вбити цвях, його трохи забивають в деталь і тут же виймають. Утворилося поглиблення заповнюють парафіном. Потім, вставивши в цей же Місце цвях, забивають його. Під дією тепла, що утворився в результаті тертя цвяха про деревину, парафін плавиться і змащує цвях. Змащений цвях вводить в деревину значно легше.

Цвяхи слід забивати так, щоб вони пробивали річні шари, а не входили між ними (рис. 9, а).

Якщо потрібно забити цвях у такому місці, де головка його не повинна бути видна, її попередньо розплющують молотком з боків до товщини самого цвяха.

Рис. 1. Забивання цвяхів: а - поперек річних шарів, б - сплющеної капелюшком вздовж волокон, в - навскіс із зустрічним нахилом

Розплющені головки ставлять завжди вздовж волокон, що робить цвяхи менш помітними (рис.1, б).

Для міцності з'єднання рекомендується забивати цвяхи з зустрічним нахилом (рис.1, в).

Чим цвях длинее і товщі, тим міцніше він тримається в деревині. Проте розміри цвяха повинні поєднуватися з розмірами дерев'яної деталі. Гвоздь квадратного перетину тримається міцніше, ніж цвях круглого перетину такого ж розміру.

У вологу деревину не рекомендується забивати цвяхи, так .як вони після висихання деревини будуть триматися дуже слабо і при значній усушці можуть навіть випасти.

Для деревини, багатої дубильними речовинами, як, наприклад, дуб, вільха, застосовуються оцинковані цвяхи, так як сталеві швидко покриваються корозією. Кінці цвяхів, пробитих наскрізь деревини, слід загинати поперек волокон.

Для прикріплення розкладок застосовують цвяхи без капелюшків у вигляді шпильок. Для цього цвях з капелюшком забивають приблизно на 2/3 його довжини і кусачками відкушують голівку. Потім остаточно забивають шпильку, утапливая її в деревину.

Техніка виконання прорізний резьбиПрорезная різьблення.

Прорізна різьблення виконується методом наскрізного про різання дощечок товщиною від 5 до 50 мм. Цей вид різьблення також називають наскрізним або про пиляльним. Від інших видів дерев'яної різьби він відрізняється тим, що повністю видаляється фон малюнка. Одержуваний при цьому ефект легкості, в поєднанні з одночасною простотою методів виготовлення прорізний різьблення пояснює її широке використання в декоративному оформленні будинків.

Ажурний малюнок з наскрізними отворами, при висвітленні його сонцем, відкидає таку ж мереживну тінь, а змінюється протягом дня кут освітлення призводить до зміни тіньового малюнка і всього вигляду фасаду будівлі в залежності від погоди. Часто прорізну різьбу використовують в багатоярусних конструкціях прічеліни, подзоров або наверш наличників. У цьому випадку ефект легкості дерев'яних мережив багаторазово усілівается.Методи виконання прорізний різьблення

Виготовлення виробу прикрашеного різьбленням починається з вибору орнаменту та підготовки малюнка для перенесення на дерево. Слід пам'ятати, що для домовик різьби не слід вибирати ескізи з дрібними деталями. Маленькі елементи знизять довговічність різьблених виробів і будуть губитися на великому тлі фасаду, так як будинкова різьба красиво виглядає при цілісному огляді будівлі, з відстані.

Малюнок різьблення, виконаний на папері, приклеюється до дошки і потім в тих ділянках, які повинні бути видалені засверливают отвори для введення полотна пилки. Часто діаметр цих отворів підбирається таким чином, щоб вони збігалися з частиною малюнка видаляються ділянок. Тоді скорочується кількість важких криволінійних ліній, які доводиться проходити пилкою.

При виготовленні виробів з прорізним різьбленням можуть бути використані найрізноманітніші інструменти, наприклад, стамеска і ніж. Робота стамескою і ножем вельми втомлює і малопродуктивна, використовувати їх для наскрізного різьблення нераціонально. Швидше справа буде просуватися з ручною пилкою і дрилем. Малюнок різьблення підбирається так, що буде складатися тільки з круглих отворів і прямолінійних або слабо викривлених ділянок. Таким способом це різьблення в Росії виготовлялася ще з 19 століття, звідки і відбулася її інша назва - про пиляльна.

В даний час, найчастіше, умільцями використовується електролобзик. По-перше, значно виростає продуктивність і людина витрачає менше зусиль. По-друге, завдяки вузькому полотну електролобзика вдається прорізати ділянки з малим радіусом повороту. До недоліків цього способу можна віднести необхідність просвердлювання отворів для введення полотна лобзика. Тому їх намагаються розміщати так, щоб вони були частиною видаляється малюнка.

Зараз з'явився ще один спосіб прорізний різьблення. Різьба нагрітої дротом. Нихромовую (або з іншого високо омного матеріалу) дріт, діаметром 0,3-0,8 мм і довжиною 0,5-1,0 м підключають через трансформатор до електромережі. Напруга на відрізку дроту повинно бути таким, щоб вона розігрівалася до темно червоного кольору, Працює цей дріт у вертикальному положенні, для чого до верхньої її частини прикріплюється ручка, а до нижньої - грузик масою 0,5-1,0 кг. Людина переміщує цей дріт за ручку вгору, а вниз вона рухається під дією грузика. Розпечена дріт в процесі руху пропалює ділянку деревини вздовж лінії, по якій її веде різьбяр. Таким способом досягається і відносно висока продуктивність і можливість прорізання дрібних елементів і ділянок з малим радіусом повороту. До недоліків можна віднести необхідність щоразу відключати нагрівальну нитку від проводів що йдуть до трансформатора, для того щоб перейти на новий наскрізний ділянку. Велика кількість виділяється при роботі чадного газу від тліючої деревини вимагає хорошої витяжки повітря із зони роботи. Не всім, також, подобаються чорні обвуглені кромки елемента прикрашеного різьбленням.

Різновидом способу з прожиганием деревини є застосування для цих цілей верстатів ЧПУ лазерного різання. Отримується за допомогою подібного верстата різьблення відрізняється високою точністю і суворої повторюваністю елементів. На жаль, поки лазерна різка є досить дорогим задоволенням.

Виконувати прорізну різьбу по дереву можна і за допомогою ручних фрезерних машин. Благо їх зараз продається предостатньо на будь-який смак. Робота таким фрезером захоплююча, але й досить складна. Буде потрібно спершу набути навичок поводження з цим інструментом. Робота фрезером поступається електролобзику в продуктивності, але перевершує в якості оброблюваної кромки і не вимагає попередньо Засвердлювання отворів.

Останній, за рахунком, але аж ніяк не за якістю, метод прорізний різьблення, яким ми і користуємося, - це різьблення на фрезерному верстаті з ЧПУ.

Виконувана Резнойдом.ру прорізна різьба відрізняється високою точністю. Один елемент повністю повторює інший. Розрахунок орнаменту може проводитися таким чином, щоб на виробі, скажімо наличнику або карнизі, вкладалося ціле число різьблених елементів і не доводилося їх розпилювати при монтажі. Завдяки досить великому розміру робочого столу, ми можемо цілком виготовляти різьблення на фронтони будівель або кронштейни. Деякі зразки різьблених елементів виконаних з сосни показані на малюнках. Але ці елементи не є для нас єдино можливими. Досить швидко ми можемо розробити, погодити з замовником і виготовити різьблення з будь-яким іншим малюнком і розмірами. Матеріал для різьблених елементів також визначається за погодженням із замовником, від сосни і берези, до дуба і модрини.

Потрібно зауважити, що немає принципової різниці між прорізним різьбленням і накладної. Просто при накладної різьбі різьблені елементи наклеюються або прибиваються до дошки і утворюється суцільний глухий фон. Для більшої помітності виступаючі різьблені елементи часто фарбуються в кольори контрастують з фоном. Методи і способи, використовувані при виготовленні накладної різьблення залишаються тими ж, що і при прорізний.

 

Переглядів: 1247 | Додав: RepGYRY | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar